kärnvirke - en kärnfråga.

Kärnvirke – en kärnfråga

Vi använder oss av Kärnfuran som utgångsmaterial i våra staket. Den har den rätta strukturen, hårdheten och styrkan som klarar av stora klimatpåfrestningar. En nordisk fura behöver mellan 120-150 år innan den är mogen att avverkas. Kärnveden i furan är naturligt impregnerad, vilket gör att våra staket håller i generationer.

Miljön som ett Kärnvärde

Det Nordiska klimatet förändras. Mer nederbörd, högre temperaturer, mer vind och mer frekventa förekomster av extrema väderförhållanden. Detta kommer att bli en stor utmaning för vårt trävirke. Alla väderbitna delar av våra produkter levereras som standard med miljövänligt kärnvirke, färdigt impregnerade från naturen själv. Dvs inga lösningsmedel som impregnering av virket, för naturligt kärnvirke är impregnerat av naturen och kan inte impregneras med lösningsmedel. 

Kärnvirke genom historien

Kärnvirke har använts genom historien som ett hållbart byggnadsmaterial. Stavkyrkor i Norden som byggdes från 1500 talet & framåt var byggt i tall. Till grundkonstruktionen användes kärnved av furu. Trät var naturligt impregnerat och mycket slitstark – även i utsatta lägen. Man använde det till utsatta delar tex takspån och till ytterväggar.

Gammal tradition

Det mest naturliga skyddet som är svampdödande/skyddsvätskor är trätjära och harts, i furu. Kärnvirket är naturligt impregnerat genom harts. Obehandlat kärnvirke får så småningom en naturlig grå färg. En obehandlad väggbeklädnad med kärnvirke kan vara underhållsfritt under många århundraden. Därför använder vi oss av kärnvirke i våra produkter.

din fastighetspartner.